![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/DSCN0376-1320x990.jpg)
V letních měsících byl náš dozor zaměřen hodně na zmrzliny a na stánky v rekreačních oblastech, ale kontroly probíhaly i v jiných typech provozoven stravovacích služeb.
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/prehled-kontrol.png)
Výroba a prodej zmrzliny byly kontrolovány v 52 provozovnách, odebráno bylo 51 vzorků, z toho 22 jich bylo závadných. Ve všech případech se jednalo o bakterie čeledi enterobacteriaceae, které svědčí o porušování osobní či provozní hygieny, o chybách v technologii přípravy zmrzliny, o nedostatečné sanitaci v provozovně či výrobníku zmrzliny.
Celkem bylo o prázdninách uloženo 42 pokut ve výši 103.500 Kč, v 5 případech byly drobné závady řešeny domluvou. V případě závadných vzorků zmrzlin bylo 9x nařízeno provedení sanitárních opatření a 12x byla pozastavena výroba a prodej závadné zmrzliny. V jednom případě byla pozastavena veškerá činnost v cukrárně, která byla otevřena bez jakéhokoliv posouzení ze strany KHS či stavebního úřadu – a ve které nebyly vytvořeny základní podmínky pro osobní hygienu zaměstnanců ani pro provozní hygienu a ještě k tomu byl zjištěn i nedostatečný úklid. Celá věc je řešena ve správním řízení.
Na výrobu a prodej zmrzliny jsou poměrně vysoké hygienické nároky, jak ale vidno zříti není tomu tak všude.
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/IMG_8211-1320x990.jpg)
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/IMG_8210-rotated.jpg)
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/IMG_8216-rotated.jpg)
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/IMG_8209-rotated.jpg)
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/IMG_8204-rotated.jpg)
Ve všech provozovnách musí být podlahy, stěny, stropy a zařizovací předměty hladké, čistitelné a čisté. Na to nepamatovali například tito provozovatelé:
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/Podlaha-v-kuchyni-rekreacniho-strediska-20220804_124009-kopie-1320x594.jpg)
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/Podlaha-v-kuchyni-rekreacniho-strediska-20220804_124018-kopie-1320x594.jpg)
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/Kdyz-se-nedela-prubezny-uklid-rotated.jpg)
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/20220804_124351-1320x595.jpg)
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/20220804_124319-1320x595.jpg)
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/Skladovani-v-garazi-rotated.jpg)
V provozovně musí být šatna, úklidová komora, záchod pro personál – vše čisté, uklizené, použitelné, vše na svých místech. Ne jako tady:
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/Satna-pro-personal-v-kavarne.jpg)
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/IMG_8234-rotated.jpg)
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/IMG_8229-rotated.jpg)
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/Botnik-v-kuchyni-Foto-c.-8-1320x595.jpg)
Toto překvapilo. Potraviny a pokrmy se mohou dávat pouze do nádob určených pro styk s potravinami. Což nejsou klasické bedny z IKEA. V tomto případě překvapilo i to, že v těchto „nepotravinářských“ bednách dával kuchař jídlo zcela bezstarostně i do konvektomatu. To opravdu nelze.
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/IKEA-2.jpg)
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/IKEA.jpg)
O prázdninách neodpočívali ani projektanti a stavebníci, pracovníci oddělení hygieny výživy v kraji se vyjadřovali k 18 projektovým dokumentacím a zúčastnili se 33 šetření za účelem uvedení nějakého potravinářského podniku do provozu. Za zmínku stojí například otevření hezky zrekonstruované restaurace v Chocni.
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/DSC04379-1320x990.jpg)
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/DSC04376-1320x990.jpg)
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/DSC04372-1320x990.jpg)
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/DSC04377-1320x990.jpg)
Foto: KHS
Odbor hygieny výživy a PBU KHS 2022
Další výsledky kontrol ZDE.