I přesto, že se na začátku roku teprve rozkoukáváme, provedli výživáři v kraji celkem 67 kontrol v provozovnách stravovacích služeb. Z toho 2x to bylo na základě podnětu občanů a 3x na základě podezření na zdravotní obtíže po požití pokrmu. Za závady, zjištěné při těchto kontrolách, bylo uloženo 20 pokut v celkové výši 75.000 Kč a v 5 případech byly přestupky řešeny písemnou domluvou. Někde ale jen pokuta nestačila, ve dvou případech musel být nařízen sanitární úklid, v jedné provozovně byla činnost pozastavena – a v jednom nejpalčivějším případě bylo na místě rozhodnuto o uzavření provozovny.
Výživáři se v lednu vyjadřovali k 12 projektovým dokumentacím (například pražírna kávy, prodejny potravin, výroba a prodej vietnamských baget, občerstvení) a do provozu se uvádělo 5 menších staveb, například bar nebo firemní výdejna jídel.
S čím se v terénu potkáváme i v tomto nové roce.
Nepořádek, nedostatečný úklid…
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/Chladici-zarizeni-1320x990.jpg)
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/Sklad-potravin-1-1320x1760.jpg)
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/mysi-trus-1320x990.jpg)
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/Zasuvka-v-kuchyni.jpg)
Zejména nyní v zimních měsících v mnoha provozovnách rostou plísně – v kuchyních se páří, výměna vzduchu není dostatečná…
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/okno1.jpg)
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/plisen1-rotated.jpg)
Potraviny ani nádobí a obaly na potraviny určitě nepatří do předsíně záchodu…
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/Potraviny-v-predsini-zachodu-opravdu-NE-1320x2929.jpg)
Zrovna tak jako oděvy a osobní předměty nepatří k potravinám, ale do šatny.
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/Satna-mimo-satnu.jpg)
Tady bylo celkem čisto, ale obsah hrnce nevhodně samovolně chladne (pokrmy se udržují buď v horkém stavu, nebo naopak se musí rychle zchladit, aby v nich nemohlo docházet k množení mikroorganismů a k případné tvorbě toxinů) a zároveň je nutné hotový pokrm chránit před možnou kontaminací z prostředí, tedy zakrýt. A už vůbec ne takto otevřené u podlahy, kde se víří prach a nečistoty. A už vůbec ne s naběračkou.
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/hrnec1.jpg)
Věříme, že tato síť proti hmyzu bude do hmyzí sezóny spravena, takto by moc funkční nebyla.
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/Sit-proti-hmyzu-v-kuchyni.jpg)
Určitě by se hodilo stavebně opravit i tento koutek, ve kterém se vydávají pokrmy, aby strávníkům nekřupala bramborová kaše.
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/Vydejni-okenko-v-jidelne.jpg)
Odbor HV a PBU 5. 2. 2024
FOTO KHS
Další články s tématem kontrol v provozovnách stravovacích služeb jsou ZDE.