Indicko nepálská restaurace Tandoor v Pardubicích byla uzavřena

Z této úklidové místnosti by se mělo v celém provoze uklízet. Ano, vidíte správně, ta výlevka tam opravdu je. Akorát někdo z nějakého neznámého důvodu vytrhl ze zdi vodovodní baterii.

Tuto provozovnu mezi Pernštýnskou ulicí a ulicí Pod Sklípky nedozorují hygienici, ale pracovníci SZPI. Pouze v případě podezření na onemocnění v souvislosti s konzumací pokrmů z této restaurace tam hygienici mohou. Musí. V tomto případě tomu tak bylo, kontrola byla provedena 20. června – a po pravdě – tak závažný stav jsme už dlouho neviděli.
Nepořádek, špína, značné množství různých předmětů nesouvisejících s provozem včetně uříznutého kusu kmene stromu, šicího stroje, koberců, obrazů, nedostatečný úklid, nečisté a místy poškozené podlahy, stěny, stropy, zařizovací předměty, umyvadlo v kuchyni bylo z neznámých důvodů odmontováno a rozvody vody zaslepeny, žádné jiné umyvadlo na ruce zde nebylo, původní šatna pro personál byla zrušena a zaplněna různými předměty, osobními i vyřazenými, místo šatních skříněk zde byla postel s nečistými lůžkovinami, na posteli a na nečisté podlaze mezi nečistými civilními oděvy a zařizovacími předměty byly odloženy nezakryté nádoby se syrovým masem, tepelně opracovaným masem a tajícími zmrazenými hotovými pokrmy, úklidová komora byla rovněž přeplněna různými předměty, vodovodní baterie a rozvody vody u výlevky byly poškozené a vytržené ze zdi. Nádoby na odpad byly přeplněné odpadky. Nejzávažnějším se však jevila zcela nevhodná manipulace s potravinami a pokrmy. Docházelo ke křížení tzv. čistých a nečistých pracovních postupů, chyběly zde pracovní úseky na jednotlivé činnosti, společně byly skladovány a ukládány potraviny, rozpracované pokrmy a hotové pokrmy, které se mohou vzájemně mikrobiologicky kontaminovat, v celém prostoru kuchyně na pracovních a odkládacích plochách byly rozmístěny nečisté nezakryté nádoby se zbytky pokrmů z předešlých dnů (těsto na indický chléb, opečené maso, zeleninové saláty, vařené brambory atd.). Rovněž v lednicích bylo uloženo velké množství nečistých nádob po jiných potravinách se zbytky pokrmů, dresinků a krájené zeleniny z předešlých dnů. Některé pokrmy a suroviny měly již senzoricky pozměněné povrchy (brambory, pečené maso, dresinky atd.), v nezakryté nádobě s krevetami namočenými v jakési vodě se to v lednici hýbalo, ne že by šlo o živé krevety, ale probíhalo zde již kvašení… Zelenina v lednici měla okoralé, místy plesnivé povrchy (pórek, rajče, salát, salátové okurky atd.). V nečistém stojanu nad pracovní plochou, na pracovní ploše a pod regálem přímo na nečisté podlaze byly umístěny silně znečistěné dózy a nádoby s různými druhy koření a sušenými bylinami. V mrazicích zařízeních bylo uloženo syrové maso, některé v poškozených obalech bez odpovídajícího značení pro možnost identifikace. V chodbě zázemí byla umístěna otevřená nádoba s rozmrazujícím se syrovým masem v těsné blízkosti silně znečistěné stěny, nečistých utěrek a papírového odpadu. Zaměstnanci pracovali v silně znečistěných oděvech a na záchod chodili spolu s veřejností, což nelze akceptovat z důvodu prevence přenosu infekčních onemocnění.
Na místě hygienici provozovnu uzavřeli. Úklid trval nějakou dobu, bylo toho opravdu hodně, v červenci už mohli opět otevřít. Snad tam pořádek vydrží.

V tom domečku lednička, v té ledničce mistička… a v ní další a další, těžko říct, co to bylo za pokrmy…
Ne, z tohoto byste na talíř nechtěli nic…
Nádobky s „čímsi“ byly všude. Včetně podlah, stolů, polic…
Již kvasící krevetky…
„Všechno“ bylo „všude“…
Tady bývala kdysi šatna. Nyní lože a na něm jak jinak než nějaké potraviny…
Něco se rozmrazuje, něco chladne, kdo ví…

Odbor HV a PBU dne 3. 7. 2024

FOTO KHS

Další články s tématem kontrol v provozovnách stravovacích služeb jsou ZDE.

Po uplynutí 6 měsíců od zveřejnění konkrétní provozovny bude příspěvek anonymizován, fotodokumentace bude využita jako edukační materiál.