Kontroly provozoven stravovacích služeb v lednu 2024

I přesto, že se na začátku roku teprve rozkoukáváme, provedli výživáři v kraji celkem 67 kontrol v provozovnách stravovacích služeb. Z toho 2x to bylo na základě podnětu občanů a 3x na základě podezření na zdravotní obtíže po požití pokrmu. Za závady, zjištěné při těchto kontrolách, bylo uloženo 20 pokut v celkové výši 75.000 Kč a v 5 případech byly přestupky řešeny písemnou domluvou. Někde ale jen pokuta nestačila, ve dvou případech musel být nařízen sanitární úklid, v jedné provozovně byla činnost pozastavena – a v jednom nejpalčivějším případě bylo na místě rozhodnuto o uzavření provozovny.
Výživáři se v lednu vyjadřovali k 12 projektovým dokumentacím (například pražírna kávy, prodejny potravin, výroba a prodej vietnamských baget, občerstvení) a do provozu se uvádělo 5 menších staveb, například bar nebo firemní výdejna jídel.

S čím se v terénu potkáváme i v tomto nové roce.
Nepořádek, nedostatečný úklid…

Lednička uvnitř
Sklad potravin
I s trusem hlodavců
Zásuvka v kuchyni

Zejména nyní v zimních měsících v mnoha provozovnách rostou plísně – v kuchyních se páří, výměna vzduchu není dostatečná…

Plísně rostou často u oken
A na stropech.

Potraviny ani nádobí a obaly na potraviny určitě nepatří do předsíně záchodu…

Zrovna tak jako oděvy a osobní předměty nepatří k potravinám, ale do šatny.

Tady bylo celkem čisto, ale obsah hrnce nevhodně samovolně chladne (pokrmy se udržují buď v horkém stavu, nebo naopak se musí rychle zchladit, aby v nich nemohlo docházet k množení mikroorganismů a k případné tvorbě toxinů) a zároveň je nutné hotový pokrm chránit před možnou kontaminací z prostředí, tedy zakrýt. A už vůbec ne takto otevřené u podlahy, kde se víří prach a nečistoty. A už vůbec ne s naběračkou.

Věříme, že tato síť proti hmyzu bude do hmyzí sezóny spravena, takto by moc funkční nebyla.

Určitě by se hodilo stavebně opravit i tento koutek, ve kterém se vydávají pokrmy, aby strávníkům nekřupala bramborová kaše.

Odbor HV a PBU 5. 2. 2024

FOTO KHS

Další články s tématem kontrol v provozovnách stravovacích služeb jsou ZDE.