V měsíci kvetoucích šeříků provedli naši výživáři celkem 71 kontrol v provozovnách stravovacích služeb v Pardubickém kraji. Rozložení kontrol je vidět zde:
Z tohoto počtu byly dvě kontroly provedeny na základě podnětu občanů na nehygienické podmínky v provozovnách, v obou případech to byly podněty oprávněné a následoval zákaz podávání pokrmů a nařízení sanitárních opatření. Další dvě kontroly byly provedeny na základě podezření na zdravotní potíže v možné souvislosti s konzumací pokrmů, souvislost sice nebyla prokázána, ale v obou provozovnách byly shledány závady a následovaly sankce.
Celkem bylo uloženo 14 pokut v celkové výši 41.500 Kč, ve třech případech drobných nedostatků bylo řešeno písemnou domluvou provozovateli.
V pěti provozovnách byl natolik nepořádek, že bylo písemně nařízeno provedení sanitace, v jednom případě se zakázaly připravovat a podávat pokrmy a jedna provozovna byla na místě uzavřena zcela, neboť nebyly vytvořeny základní podmínky pro osobní a provozní hygienu.
Součástí kontrol může být i odběr vzorků a protože květen byl poměrně teplý, začali jsme na konci měsíce odebírat zmrzliny. Vzorky zatím vyhověly.
Pokud jde o preventivní dozor, posuzovali jsme 19 projektových dokumentací, týkajících se potravinářských podniků, například několik prodejen potravin, výrobu a prodej sýrů nebo pečiva, občerstvení. K zahájení činnosti jsme se vyjadřovali ve 14 případech, byl to například malý pivovar, kebab, gril, prodejny potravin, cukrárny…
Opět zde máme několik edukačních fotografií z kontrol.
Kde bylo nutné pořádně uklidit, kde to kapku zanedbali.
Že je častým problémem skladování a manipulace s potravinami, o tom se zde již několikrát psalo. Problémem může být i rozmrazování potravin.
Rozmrazování syrového masa má také jistá pravidla. Vytéká šťáva, která může kontaminovat prostředí kuchyně, v tomto konkrétním případě i nádobí a náčiní. Legislativní pravidlo zní takto: Rozmrazování potravin musí být prováděno tak, aby se minimalizovalo riziko růstu patogenních mikroorganismů nebo tvorba toxinů v potravinách. Při rozmrazování musí být potraviny vystaveny takovým teplotám, které nevedou k ohrožení zdraví. Pokud může odtékající kapalina při procesu rozmrazování představovat riziko pro zdraví, musí být odpovídajícím způsobem odváděna.
Tento poslední příspěvek snad ani nepotřebuje žádný popis, to je zcela špatně.
Zpracováno dne 9. 6. 2023, KHS, odbor hygieny výživy a PBU
Foto KHS
Další přehled kontrol v potravinářských podnicích zde.