Občas naše výživáře zaskočí něco, s čím snad ani nemohli počítat. Tento zmrzlinový stánek v Pardubicích (Havlíčkova/Palackého tř.) poslední týden školního roku skutečně překvapil. Není snad ani nutné psát, co vše zde není v pořádku, stačí jen si představit jeden malý prostor, kde je toto vše, skladování surovin, výroba zmrzliny, prodej, mytí pomůcek… a k tomu následujících pár fotografií.
Že se tento stánek zavřít musel, o tom žádná, ani jsme nečekali na výsledky laboratorního rozboru odebraných vzorků zmrzlin. Že bude zahájeno správní řízení o pokutě, to je také jasná věc. Pan provozovatel na úpravy bude mít dost času, sám se zmínil, že o prázdninách má stejně zavřeno, že jsou děti z blízké školy pryč, takže do září má možnost dát vše do pořádku. Těžko říct, jestli takto zanedbaný a postupně flikovaný stav lze vůbec napravit, ale před opětovným zahájením to hygienici musí vidět a odsouhlasit.

I s kornouty na zmrzlinu se musí zacházet jako s každou jinou nebalenou potravinou – skladovat v čistotě, nedovolit žádné riziko kontaminace ze vzduchu, z prostředí…

Ještě stojí za zmínku toto sanitární zázemí. Pan provozovatel měl dřív smluvně zajištěný záchod pro potravináře v sousední restauraci. Ale aby si vylepšil „standard“, vestavěl takto nehygienicky záchod s umyvadlem a výlevkou přímo do stánku, což je zcela nesmyslné a poměrně nebezpečné, neboť jsou to prostory volně propojené s přípravou zmrzliny – a zabránit možné kontaminaci je takřka nemožné.

Doporučujeme vždy každému potravináři nejprve zkonzultovat jakýkoliv záměr na místně příslušné hygieně, aby se zabránilo podobným neřízeným střelám.

Odbor HV a PBU KHS dne 30. 6. 2023

Foto KHS

Další články s tématem kontrol v provozovnách stravovacích služeb jsou ZDE.

Po uplynutí 6 měsíců od zveřejnění konkrétní provozovny bude příspěvek anonymizován, fotodokumentace bude využita jako edukační materiál.