Nedalo se nic dělat, květnová kontrola této provozovny nedopadla vůbec dobře. Dlouhodobě zde nebyla věnována dostatečná pozornost průběžnému a pravidelnému úklidu, provozovna nebyla udržována v čistotě a v dobrém stavu.

Podlahy byly v celém zázemí provozovny  nečisté, rovněž stěny, zařizovací předměty byly nečisté, mastné se zbytky surovin.  Odpadní koše byly neuzavíratelné, nečisté a plné odpadků z předchozích dnů. Na podlaze v kuchyni bylo umístěno velké množství plastových lahví s použitým olejem, mezi čistým nádobím byly zbytky surovin, obaly a nečistoty. V umyvárně nádobí bylo na nečisté podlaze velké množství obalů od potravin, odkapávací plocha byla kryta mokrými a nečistými hadry, další špinavý hadr byl na podlaze.
Potraviny ve skladu byly uloženy v nevhodných podmínkách, společně byly skladovány běžné potraviny se syrovými vejci, různými textiliemi, oděvy, obuví. Potraviny i rozpracované pokrmy byly uloženy v lednici na nečistými ložných plochách. V kuchyni byly nevhodně umístěny v nečistých přepravkách pod pracovní plochou syrové brambory se zeminou. V provozovně byly připravovány teplé i studené pokrmy ze syrových vajec, syrového masa, syrové nečištěné a neloupané zeleniny a brambor, přestože pro tuto činnost zde nebyly vytvořeny základní podmínky tak, aby nedocházelo ke křížení čistých a nečistých postupů. V kuchyni nebyly k dispozici příslušně vybavené pracovní úseky pro zpracování těchto surovin ani hrubá přípravna zeleniny.
Pro personál nebylo k dispozici vhodné příslušenství pro převlékání ani záchod s předsíní a umyvadlem vybaveným prostředky na hygienické mytí a osušení rukou. Přitom sanitární zázemí personálu bylo kdysi schváleno a zkolaudováno ve druhém patře objektu, což předchozí provozovatel věděl a správně využíval. Umyvadla v prostoru výčepu a kuchyně rovněž nebyla vybavena prostředky na hygienické mytí a osušení rukou.
Tyto závady vedly k okamžitému uzavření provozovny na místě. Provozovatel závady do několika dnů odstranil a provoz mohl být opět koncem května povolen, takže na letní sezónu by mohla být restaurace hezky připravena.

Ještě k tomu provozovatel neoznámil na KHS zahájení své činnosti, nevytvořil dokumentaci HACCP a nezpřístupnil pro zákazníky informace o alergenech v pokrmech a nápojích. Tyto skutečnosti by samy o sobě nevedly k nutnosti uzavřít provozovnu, ale přihlédlo se k nim při uložení pokuty.

I v úklidové komoře je nutné udržovat čistotu, všechny pomůcky a vybavení musí být trvale čisté, aby se nečistoty neroznášely při úklidu dál…

Odbor HV a PBU dne 28. 5. 2024

FOTO KHS

Další články s tématem kontrol v provozovnách stravovacích služeb jsou ZDE.

Po uplynutí 6 měsíců od zveřejnění konkrétní provozovny bude příspěvek anonymizován, fotodokumentace bude využita jako edukační materiál.