Chrudimští výživáři provedli dne 18. 9. 2024 kontrolu restaurace Kotelna v Třemošnici.

Kontrolou byly zjištěny závažné hygienické nedostatky, spočívající v neudržování provozovny v čistotě a dobrém stavu. V celé provozovně nebyl prováděn pravidelný úklid. Podlaha byla znečištěná, v chladicím boxu byly na podlaze zbytky potravin, povrchy zařizovacích předmětů byly znečištěné, v lednici byla viditelná plíseň, větrací mřížky chladicích stolů byly zaneseny vrstvou prachu, sifony a odpadní potrubí pod mycími zařízeními byly znečištěné, místy byla znečištěná malba na stěnách, dlažba byla na některých místech poškozená výtluky. Odpadní nádoby s uloženým odpadem byly vně silně znečištěné. Umyvadla na mytí rukou nebyla všechna patřičně vybavena prostředky na hygienické mytí a osoušení rukou. Zjištěné nedostatky se týkaly i skladování potravin. Některé hotové pokrmy v chladicím boxu byly uloženy bez zakrytí chránícího před možnou kontaminací, v provozovně vyrobené polotovary nebyly při skladování označeny datem výroby a spotřeby.

Na základě zjištění závažných hygienických nedostatků byla provozovateli uložena pokuta a bylo nařízeno provedení sanitárního úklidu.

Digestoře v podobném stavu vídáme zejména u asijských kuchyní, které jsou zaměřené na smažení.
Co je pod tou digestoří a kam ty kapičky dopadnou je asi jasné každému. Do hrnce s jídlem.
I v takto obtížných místech si provozovatel musí najít způsob, jak je čistit.
Občas se každému něco vyleje. Ale toto vypadá na dlouhodobější neřešený stav.
Povrchy všech zařizovacích předmětů se musí také udržovat v čistotě.
Toto nejsou nečistoty z dnešního dne.
Ani tady to nevypadá na jednodenní znečištění.
Ne všude mají omyvatelné regály… ale tady ano. Jen je nemyjí.
Když se něco ušpiní, je nutné to průběžně čistit…
Úklidový oříšek.
Jak na to? Toto se musí čistit shora, odspodu, z boků, zezadu…
Třináctá komnata, kostlivec ve skříni…

Do týdne dal provozovatel restauraci i se zázemím do pořádku. Přejeme mu, aby mu síla a chuť do úklidu vydržela i nadále.

Nakonec se to pod schody podařilo jak vidno zříti.

Oddělení hygieny výživy, pracoviště Chrudim, 30. 9. 2024

FOTO KHS

Další články s tématem kontrol v provozovnách stravovacích služeb jsou ZDE.

Po uplynutí 6 měsíců od zveřejnění konkrétní provozovny bude příspěvek anonymizován, fotodokumentace bude využita jako edukační materiál.