Hned první den nového měsíce jeli výživáři v Pardubicích prošetřit oznámení o onemocnění v možné souvislosti s konzumací pokrmu z restaurace Barka U Josefa v Pardubicích.
Prokázat přímou souvislost se sice nepodařilo, nicméně stav v této provozovně byl poměrně závažný, dlouhodobě se zde neprováděl pořádný úklid – ale hlavně zde velice špatně zacházeli s potravinami a pokrmy. Křížily se zde tzv. čisté a nečisté provozy, pohromadě byly skladovány neslučitelné druhy potravin, například syrová vajíčka v papírových proložkách byla rozmístěna na několika místech v kuchyni, syrové maso a rozpracované polotovary a pokrmy vlastní výroby byly skladovány pohromadě, vše bylo uloženo bez jakéhokoliv značení (nebylo zřejmé, co je co, kdy co bylo vyrobeno, dokdy se musí spotřebovat), v hrubé přípravně zeleniny byly pohromadě uloženy nápoje společně s nečištěnou zeleninou a s množstvím různých předmětů (nátěrové hmoty, nádobí, skateboard, nádoby s použitým olejem, silně nečisté kovové schůdky)… Úklid byl celkově poměrně zanedbán, nečisté a lepivé byly podlahy, stěny a stropy v celém zázemí provozovny byly nečisté, místy poškozené s olupující se malbou, skvrnami po zatékání, pavučinami a s výskytem plísně. Některé zařizovací předměty měly nečisté, místy neomyvatelné a poškozené povrchy, některé byly zrezivělé. Nebyly ani umožněny odpovídající podmínky pro osobní hygienu, v šatně personálu byl nepořádek a neuspořádanost, byl zde umístěn regál s velkým množstvím obuvi, matrace, kancelářské potřeby, nádobí a různé předměty nesouvisející s provozem. Umyvadla na personálním záchodě a v kuchyni nebyla vybavena prostředky na hygienické mytí a osoušení rukou. V kuchyni na pracovních plochách byly rozmístěny různé nečisté „hadry“, umyté nádobí se u dřezu odkládalo na mokrý, silně nečistý a zapáchající ručník, pod kterým byla špína a plíseň. Nápojové sklo za barem bylo uloženo pitným okrajem přímo na rovněž nečisté, zapáchající textilii. Nádoby na odpad nebyly v době kontroly uzavřené, některé byly nečisté.
Provozovateli byla uložena pokuta a bylo mu nařízeno provedení sanitárního úklidu, což bylo za pár dní následnou kontrolou ověřeno. Snad se provozovatel poučil a podobná situace se nebude opakovat.
Odbor HV a PBU dne 7. 10. 2024
FOTO KHS
Další články s tématem kontrol v provozovnách stravovacích služeb jsou ZDE.
Po uplynutí 6 měsíců od zveřejnění konkrétní provozovny bude příspěvek anonymizován, fotodokumentace bude využita jako edukační materiál.