![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/seriky-v-kvetnu.jpg)
V měsíci kvetoucích šeříků provedli naši výživáři celkem 71 kontrol v provozovnách stravovacích služeb v Pardubickém kraji. Rozložení kontrol je vidět zde:
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/Kveten-2023.png)
Z tohoto počtu byly dvě kontroly provedeny na základě podnětu občanů na nehygienické podmínky v provozovnách, v obou případech to byly podněty oprávněné a následoval zákaz podávání pokrmů a nařízení sanitárních opatření. Další dvě kontroly byly provedeny na základě podezření na zdravotní potíže v možné souvislosti s konzumací pokrmů, souvislost sice nebyla prokázána, ale v obou provozovnách byly shledány závady a následovaly sankce.
Celkem bylo uloženo 14 pokut v celkové výši 41.500 Kč, ve třech případech drobných nedostatků bylo řešeno písemnou domluvou provozovateli.
V pěti provozovnách byl natolik nepořádek, že bylo písemně nařízeno provedení sanitace, v jednom případě se zakázaly připravovat a podávat pokrmy a jedna provozovna byla na místě uzavřena zcela, neboť nebyly vytvořeny základní podmínky pro osobní a provozní hygienu.
Součástí kontrol může být i odběr vzorků a protože květen byl poměrně teplý, začali jsme na konci měsíce odebírat zmrzliny. Vzorky zatím vyhověly.
Pokud jde o preventivní dozor, posuzovali jsme 19 projektových dokumentací, týkajících se potravinářských podniků, například několik prodejen potravin, výrobu a prodej sýrů nebo pečiva, občerstvení. K zahájení činnosti jsme se vyjadřovali ve 14 případech, byl to například malý pivovar, kebab, gril, prodejny potravin, cukrárny…
Opět zde máme několik edukačních fotografií z kontrol.
Kde bylo nutné pořádně uklidit, kde to kapku zanedbali.
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/00-Satna-zamestnancu.jpg)
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/aa-Sklad-potravin.jpg)
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/bb-Pizzerie-Srdicko-Jablonne-nad-Orlici-rotated.jpg)
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/ff-Dobre-umyty-robot.jpg)
Že je častým problémem skladování a manipulace s potravinami, o tom se zde již několikrát psalo. Problémem může být i rozmrazování potravin.
Rozmrazování syrového masa má také jistá pravidla. Vytéká šťáva, která může kontaminovat prostředí kuchyně, v tomto konkrétním případě i nádobí a náčiní. Legislativní pravidlo zní takto: Rozmrazování potravin musí být prováděno tak, aby se minimalizovalo riziko růstu patogenních mikroorganismů nebo tvorba toxinů v potravinách. Při rozmrazování musí být potraviny vystaveny takovým teplotám, které nevedou k ohrožení zdraví. Pokud může odtékající kapalina při procesu rozmrazování představovat riziko pro zdraví, musí být odpovídajícím způsobem odváděna.
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/hh-Rozmrazovani-masa.jpg)
Tento poslední příspěvek snad ani nepotřebuje žádný popis, to je zcela špatně.
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/Stanek-s-obcerstvenim-na-pouti-Letohrad-2.jpg)
Zpracováno dne 9. 6. 2023, KHS, odbor hygieny výživy a PBU
Foto KHS
Další přehled kontrol v potravinářských podnicích zde.