Krajská hygienická stanice

Kontroly provozoven stravovacích služeb na konci roku 2023

V listopadu a prosinci 2023 provedli naši výživáři celkem 125 kontrol v provozovnách stravovacích služeb. 6 z toho jich bylo provedeno na základě podnětu občanů, 3 na základě zdravotních potíží uváděných v možné souvislosti s konzumací potravin nebo pokrmů. Za zjištěné závady bylo při těchto kontrolách uloženo 24 finančních pokut ve výši 101000 Kč, ve 13 případech byly přestupky řešeny domluvou. Ve 2 případech musel být nařízen sanitární úklid.

Pokud jde o preventivní hygienický dozor, vyjádřili se výživáři k 21 projektovým dokumentacím (prodejny, restaurace, kavárny, výroba baget…) a k zahájení činnosti vydávali stanovisko 24x (např. prodejny potravin, výroba sirupů, balírna máku, Billa a další).

S čím se v terénu stále setkáváme.

Závady ve skladování potravin a pokrmů, chybějící značení, zamražování…

Chlazené pokrmy vlastní výroby pro účely podávání v provozovné (nikoliv pro rozvoz) musí být značeny datem výroby a datem spotřeby, samozřejmě i názvem pro možnost identifikace.
Nejen že musí být tyto pokrmy značené, musí být i zakryté, chráněné proti možné kontaminaci.
Chléb někdo vyrobil jako čerstvý ke konzumaci. Nevhodným zamražením se z něho stává úplně jiná potravina.
Ani uzenina a houskové knedlíky nebyly vyrobeny jako mražený výrobek a nelze je takto zamražovat.
Původně chlazené maso rovněž nelze zamražovat. Skladování zcela neznačeného masa a neznačených vlastních výrobků sous-vide takto také nelze.
Ani tvaroh není vyroben a prodáván jako mražený výrobek, nelze dodatečně zamražovat v restauraci.

Chlazení pokrmů – takto určitě ne!

Umyvadla pro osobní hygienu personálu v kuchyni musí být čistá, použitelná, vybavená prostředky na hygienické mytí a osoušení rukou.

Žádný dávkovač mycího prostředku, žádné jednorázové ručníky…
Tady sice dávkovač mycího prostředku je, ale…

Vždy nás potěší, že to někde jde. Krásné příklady následují.

Krásné skladování…
Vzorové skladování v nemocniční kuchyni
Box vhodný pro skladování potravin
Čistá kuchyň před výdejem v DSS Slatiňany


Odbor HV a PBU 5. 1. 2024

FOTO KHS

Další články s tématem kontrol v provozovnách stravovacích služeb jsou ZDE.