V listopadu a prosinci 2024 naši výživáři provedli celkem 140 kontrol v provozovnách stravovacích služeb, rozložení je vidět v tabulce.

přehled kontrol v různých typech stravovacích služeb

Pokuta byla uložena 25x ve výši 90 tisíc Kč, v 7 případech byly drobnější závady řešeny domluvou. Ve dvou nejzávažnějších případech bylo nařízeno provedení sanitárního úklidu a jednou byla činnost pozastavena až do doby odstranění závad.

Pokud jde o preventivní hygienický dozor, vyjadřovali se výživáři k 27 projektovým dokumentacím a do provozu uváděli 26 staveb potravinářských podniků, např. prodejny, kavárny, různá občerstvení, masnou výrobu, moštárnu nebo třeba pražírnu kávy…

S čím se v terénu setkali:

Opakovaně nedostatky v úklidu a průběžné údržbě.

špinavá podlaha
Tady je opět krásně vidět, kam dosáhne hadr nebo mop…
plíseň na stěně
Toto je opravdu hodně zanedbaný stav, když už se plíseň takto rozroste…
zarosená okna a plíseň
Častý jev v zimě, kdy je špatné vytápění a větrání. Voda kondenzuje na oknech a plíseň bují.
špinavá digestoř
Na digestořích je dobře vidět, kdo se průběžně stará nebo nestará o úklid…
mastnoty stékající z digestoře
Takto nechutně dokáže tuk stékat z digestoří…
špinavá elektrická zásuvka
Všudepřítomný tuk…

Častý je i nepořádek v šatnách personálu a v úklidových komorách.

nepořádek v šatně
Každý pracovník v potravinářském podniku musí mít pro sebe zdvojenou šatní skříňku na oddělené ukládání pracovního a civilního oděvu.
nepořádek v šatně
Obuv se samosébně ukládá do skříněk. a prostory šatny se musí průběžně uklízet a sanitovat, to ale musí jejich uspořádání umožňovat.
úklidová místnost a nepořádek
V úklidové místnosti musí býtvýlevka s přívodem studené a teplé vody. Nikoliv mísa záchodová. A musí být možnost tady umývat podlahu i zařizovací předměty.
nepořádek a špína v úklidové komoře
Pomůcky na úklid musí být čisté a musí být uloženy v čistém prostředí.

Velice zážné je nedodržování skladovacích podmínek potravin, rozpracovaných pokrmů a hotových pokrmů.

dresing s okoralým okrajem
V lednicích je nutné skladovat potraviny, rozpracované či hotové pokrmy ve vhodných gastronádobách, zakryté proti možné kontaminaci z prostředí, označené a v perfektním stavu.
neoznačené potraviny a polotovary v lednici
V lednicích je nutné skladovat potraviny, rozpracované či hotové pokrmy ve vhodných gastronádobách, zakryté proti možné kontaminaci z prostředí, označené a v perfektním stavu.
nepořádek v mrazicím pultu
Libo-li slaninku do burgeru?

Ale někdy potkávámeme i pěkné provozovny.

pěkná prodejnička v domově pro seniory
Pěkná prodejnička v domově pro seniory v Heřmanově Městci.

Jindy nás zase potěší vzorný štamgast.

papoušek v restauraci

Zpracoval: Odbor HV a PBU dne 7. 1. 2025

Foto KHS

Další články s tématem kontrol v provozovnách stravovacích služeb jsou ZDE.