Od 1. 1. 2025 došlo ke zcela zásadním změnám v dozorové činnosti, většinu provozoven stravovacích služeb si do dozoru převzalo ministerstvo zemědělství (SZPI). Dozor zůstal hygienikům jen ve vybraných provozovnách – ve zdravotnictví, v sociálních službách, v předškolním a školním stravování, na VŠ a ve věznicích. Hygienikům naopak přibyl dozor nad předměty přicházejícími do styku s potravinami (nádobí, náčiní, obaly, technologie v potravinářských podnicích…). I nadále je však KHS jediným orgánem, kompetentním k šetření příčin alimentárních onemocnění nebo otrav či jiného onemocnění z potravin.
V prvním pololetí roku 2025 provedli naši výživáři 181 kontrol v provozovnách stravovacích služeb, z toho 20 kontrol bylo provedeno na základě zdravotních potíží strávníků. Za zjištěné závady bylo uloženo 21 sankcí ve výši 116.000 Kč, v 11 případech byly drobné závady řešeny domluvou. V jednom případě bylo nařízeno provedení sanitárního úklidu, v jednom byla provozovna na místě uzavřena až do doby odstranění závad.
V prvním pololetí se výživáři vyjadřovali k 83 projektovým dokumentacím a 54x uváděli nějaký potravinářský podnik do provozu.
Závady v terénu jsou podobné jako v předchozích obdobích. Špatné skladování, zamražování, společné skladovaní tzv. čistých a nečistých potravin, surovin, výrobků…



Ale že to jde i dobře, to vídáme v terénu také!

Použité proložky po syrových vejcích mohou být kontaminovány salmonelami, proto by neměly být ve styku s umytým nádobím a náčiním!

Pokud jde o gastronádoby, není přípustné používat jiné, než určené pro styk s potravinami. Recyklovanost chválíme, ale ne pro potraviny, musely by být označeny, že jsou vhodné pro styk s potravinami. Bez tohoto určení (a označení) mohou sloužit pro nářadí, pro skladování ponožek, ale určitě ne pro jídlo! V tomto případě nikdo netuší, co vše by se do pokrmu mohlo uvolnit.


Nelze ani používat obaly od nějakých konkrétních potravin na opakované skladování jiných potravin či pokrmů, každý materiál je vhodný pro jiné potraviny (rozhoduje složení potravin, teplota, pH a jiné proměnné). Pokud je obal určen pro opakované plnění, je to dáno přesně specifikovanými podmínkami. Takto nelze:

Každý provozovatel potravinářského podniku si musí hlídat, jaké obaly chce mít a používat. Například takto.


V Pardubicích 7. 7. 2025 – odbor hygieny výživy a PBU
FOTO KHS