EDIT: Po uplynutí 6 měsíců od zveřejnění provozovny byl příspěvek anonymizován, fotodokumentace bude využita jako edukační materiál.

Nedalo se nic dělat, květnová kontrola této provozovny nedopadla vůbec dobře. Dlouhodobě zde nebyla věnována dostatečná pozornost průběžnému a pravidelnému úklidu, provozovna nebyla udržována v čistotě a v dobrém stavu.

Podlahy byly v celém zázemí provozovny  nečisté, rovněž stěny, zařizovací předměty byly nečisté, mastné se zbytky surovin.  Odpadní koše byly neuzavíratelné, nečisté a plné odpadků z předchozích dnů. Na podlaze v kuchyni bylo umístěno velké množství plastových lahví s použitým olejem, mezi čistým nádobím byly zbytky surovin, obaly a nečistoty. V umyvárně nádobí bylo na nečisté podlaze velké množství obalů od potravin, odkapávací plocha byla kryta mokrými a nečistými hadry, další špinavý hadr byl na podlaze.
Potraviny ve skladu byly uloženy v nevhodných podmínkách, společně byly skladovány běžné potraviny se syrovými vejci, různými textiliemi, oděvy, obuví. Potraviny i rozpracované pokrmy byly uloženy v lednici na nečistými ložných plochách. V kuchyni byly nevhodně umístěny v nečistých přepravkách pod pracovní plochou syrové brambory se zeminou. V provozovně byly připravovány teplé i studené pokrmy ze syrových vajec, syrového masa, syrové nečištěné a neloupané zeleniny a brambor, přestože pro tuto činnost zde nebyly vytvořeny základní podmínky tak, aby nedocházelo ke křížení čistých a nečistých postupů. V kuchyni nebyly k dispozici příslušně vybavené pracovní úseky pro zpracování těchto surovin ani hrubá přípravna zeleniny.
Pro personál nebylo k dispozici vhodné příslušenství pro převlékání ani záchod s předsíní a umyvadlem vybaveným prostředky na hygienické mytí a osušení rukou. Přitom sanitární zázemí personálu bylo kdysi schváleno a zkolaudováno ve druhém patře objektu, což předchozí provozovatel věděl a správně využíval. Umyvadla v prostoru výčepu a kuchyně rovněž nebyla vybavena prostředky na hygienické mytí a osušení rukou.
Tyto závady vedly k okamžitému uzavření provozovny na místě. Provozovatel závady do několika dnů odstranil a provoz mohl být opět koncem května povolen, takže na letní sezónu by mohla být restaurace hezky připravena.

Ještě k tomu provozovatel neoznámil na KHS zahájení své činnosti, nevytvořil dokumentaci HACCP a nezpřístupnil pro zákazníky informace o alergenech v pokrmech a nápojích. Tyto skutečnosti by samy o sobě nevedly k nutnosti uzavřít provozovnu, ale přihlédlo se k nim při uložení pokuty.

I v úklidové komoře je nutné udržovat čistotu, všechny pomůcky a vybavení musí být trvale čisté, aby se nečistoty neroznášely při úklidu dál…

Odbor HV a PBU dne 28. 5. 2024

FOTO KHS

Další články s tématem kontrol v provozovnách stravovacích služeb jsou ZDE.

Po uplynutí 6 měsíců od zveřejnění konkrétní provozovny bude příspěvek anonymizován, fotodokumentace bude využita jako edukační materiál.