V říjnu provedli výživáři v našem kraji celkem 89 kontrol provozoven stravovacích služeb. Z toho dvě kontroly byly provedeny za účelem došetření oznámených zdravotních potíží v souvislosti s možnou konzumací pokrmu z provozovny. V jednom případě nebyly zjištěny žádné závady, jen si provozovatel musí aktualizovat dokumentaci HACCP, zato v druhém případě se sice nepodařilo prokázat přímou souvislost, ale byly shledány závažné nedostatky – viz restaurace Barka.
V říjnu bylo uloženo celkem 10 pokut ve výši 18 500 Kč a 13x byl použit institut domluvy za drobnější přestupky. Ve dvou nejzávažnějších případech bylo nařízeno provedení sanitárního úklidu.
Pokud jde o preventivní činnost, vyjadřovali se výživáři ke 4 projektovým dokumentacím potravinářských podniků, terntokrát jich bylo málo, což přičítáme zmatkům se stavebním portálem. Stanovisek k zahájení činnosti se vydalo 11, např. prodejny potravin, výdejna obědů, občerstvení.
V terénu jsme zaznamenali opět stálice. Například úklid.
Nebo zamražování původně čerstvých potravin a surovin, neznačení skladovaných rozpracovaných pokrmů…
Syrová vajíčka. Rovněž stálice mezi závadami. Je potřeba považovat je za možný zdroj kontaminace prostředí, náčiní, ostatních potravin…
Zpracoval: Odbor HV a PBU dne 8. 11. 2024
Foto KHS
Další články s tématem kontrol v provozovnách stravovacích služeb jsou ZDE.