V září provedli naši výživáři celkem 82 kontrol v provozovnách stravovacích služeb.
Typ provozovny | Počet kontrol |
restaurace (vyvařující) | 45 |
výčepy, bary, pivnice, vinotéky, čajovny | 9 |
stánky | 7 |
občerstvení, bufety, cukrárny | 7 |
stravování zaměstnanců jako hlavní činnost – vyvařující kuchyně, výdejny, kantýny | 10 |
stravování v lůžkových zdravotnických zařízeních a lázních (nemocnice, LDN, lázeňská zařízení) a v zařízeních sociálních služeb | 4 |
Počet kontrol celkem: | 82 |
Z těchto kontrol tři byly provedeny na základě stížností občanů, z nichž pouze jedna byla shledána jako oprávněná, jedna další kontrola byla provedena na základě oznámení zdravotních potíží v možné souvislosti s konzumací pokrmu z restaurace – žádné nedostatky však v této provozovně shledány nebyly. Bylo uloženo celkem 19 pokut v celkové výši 60 000 Kč, v 5 případech byly drobné závady řešeny domluvou. Dvě provozovny nebyly vůbec v pořádku, proto byla pozastavena jejich činnost, v jednom případě bylo nařízeno provést sanitární úklid.
V září probíhaly odběry vzorků se zaměřením na deklarovaný obsah alergenních látek, výsledky budou k dispozici později.
Pokud jde o preventivní dozor, bylo posuzováno 14 projektových dokumentací potravinářských podniků, např. různá občerstvení, pivovar, kavárny, prodejny, výrobna sýrů, výrobna marmelád a sirupů, cukrářská a lahůdkářská výrobna… 13x proběhlo místní šetření za účelem uvedení do provozu, např. několik prodejen, bistro, kavárna, restaurace, zpracovna mléka, zpracovna masa…
Z těchto kontrol tři byly provedeny na základě stížností občanů, z nichž pouze jedna byla shledána jako oprávněná, jedna další kontrola byla provedena na základě oznámení zdravotních potíží v možné souvislosti s konzumací pokrmu z restaurace – žádné nedostatky však v této provozovně shledány nebyly. Bylo uloženo celkem 19 pokut v celkové výši 60 000 Kč, v 5 případech byly drobné závady řešeny domluvou. Dvě provozovny nebyly vůbec v pořádku, proto byla pozastavena jejich činnost, v jednom případě bylo nařízeno provést sanitární úklid.
V září probíhaly odběry vzorků se zaměřením na deklarovaný obsah alergenních látek, výsledky budou k dispozici později.
Pokud jde o preventivní dozor, bylo posuzováno 14 projektových dokumentací potravinářských podniků, např. různá občerstvení, pivovar, kavárny, prodejny, výrobna sýrů, výrobna marmelád a sirupů, cukrářská a lahůdkářská výrobna… 13x proběhlo místní šetření za účelem uvedení do provozu, např. několik prodejen, bistro, kavárna, restaurace, zpracovna mléka, zpracovna masa…
Co nás vzáří v terénu překvapilo a co naopak nacházíme trvale…
Jedním slovem binec. Nedostatečný úklid, provozní slepota…
No a další častý jev – zamražování potravin a neoznačování skladovaných surovin, rozpracovaných a hotových pokrmů.
Zpracoval: Odbor HV a PBU dne 10. 10. 2024
Foto KHS
Další články s tématem kontrol v provozovnách stravovacích služeb jsou ZDE.