V září provedli naši výživáři celkem 82 kontrol v provozovnách stravovacích služeb.

Typ provozovnyPočet kontrol
restaurace (vyvařující)45
výčepy, bary, pivnice, vinotéky, čajovny9
stánky7
občerstvení, bufety, cukrárny7
stravování zaměstnanců jako hlavní činnost – vyvařující kuchyně, výdejny, kantýny10
stravování v lůžkových zdravotnických zařízeních a lázních (nemocnice, LDN, lázeňská zařízení) a v zařízeních sociálních služeb4
Počet kontrol celkem:82

Z těchto kontrol tři byly provedeny na základě stížností občanů, z nichž pouze jedna byla shledána jako oprávněná, jedna další kontrola byla provedena na základě oznámení zdravotních potíží v možné souvislosti s konzumací pokrmu z restaurace – žádné nedostatky však v této provozovně shledány nebyly. Bylo uloženo celkem 19 pokut v celkové výši 60 000 Kč, v 5 případech byly drobné závady řešeny domluvou. Dvě provozovny nebyly vůbec v pořádku, proto byla pozastavena jejich činnost, v jednom případě bylo nařízeno provést sanitární úklid.
V září probíhaly odběry vzorků se zaměřením na deklarovaný obsah alergenních látek, výsledky budou k dispozici později.
Pokud jde o preventivní dozor, bylo posuzováno 14 projektových dokumentací potravinářských podniků, např. různá občerstvení, pivovar, kavárny, prodejny, výrobna sýrů, výrobna marmelád a sirupů, cukrářská a lahůdkářská výrobna… 13x proběhlo místní šetření za účelem uvedení do provozu, např. několik prodejen, bistro, kavárna, restaurace, zpracovna mléka, zpracovna masa…

Z těchto kontrol tři byly provedeny na základě stížností občanů, z nichž pouze jedna byla shledána jako oprávněná, jedna další kontrola byla provedena na základě oznámení zdravotních potíží v možné souvislosti s konzumací pokrmu z restaurace – žádné nedostatky však v této provozovně shledány nebyly. Bylo uloženo celkem 19 pokut v celkové výši 60 000 Kč, v 5 případech byly drobné závady řešeny domluvou. Dvě provozovny nebyly vůbec v pořádku, proto byla pozastavena jejich činnost, v jednom případě bylo nařízeno provést sanitární úklid.
V září probíhaly odběry vzorků se zaměřením na deklarovaný obsah alergenních látek, výsledky budou k dispozici později.
Pokud jde o preventivní dozor, bylo posuzováno 14 projektových dokumentací potravinářských podniků, např. různá občerstvení, pivovar, kavárny, prodejny, výrobna sýrů, výrobna marmelád a sirupů, cukrářská a lahůdkářská výrobna… 13x proběhlo místní šetření za účelem uvedení do provozu, např. několik prodejen, bistro, kavárna, restaurace, zpracovna mléka, zpracovna masa…

Co nás vzáří v terénu překvapilo a co naopak nacházíme trvale…
Jedním slovem binec. Nedostatečný úklid, provozní slepota…

Ani ve skladu nápojů, ani ve skladu obuvi nelze tolerovat vrstvy prachu.
Šatna pro personál…
Šatna pro personál…
Šatna pro personál – i nábytek v ní se musí aspoň jednou týdně omýt za použití dezinfekčních přípravků. To v tomto případě skladování růzností na skříňkách neumožňuje…
Toto nepatří do kuchyně…
Kuchař to vše má sice po ruce, ale kterak to udržovat v čistotě, že?
Odpadní kanálek v kuchyni
Odpadní kanálek v kuchyni jako možný zdroj kontaminace celé místnosti…
Někdy to může být jen špína, někdy to už mohou být plísně. Ani jedno by v mražáku být nemělo.

No a další častý jev – zamražování potravin a neoznačování skladovaných surovin, rozpracovaných a hotových pokrmů.

Doma si zamražujte, jak jen libo. V potravinářské provozovně ale skladujte dle pokynů výrobce. Ani chléb, pečivo nebo párky nebyly dodány jako mražené.
V tomto ledovém království nejen, že nelze provádět čištění a dezinfekci ložných ploch a povrchů, ale ani netušíme, co se za mraženým masem skrývá.
Bramboráčky vlastní výroby lze jen pochválit, ale všechny výrobky musí být jasně označené, co jsou zač, kdy byly vyrobeny a dokdy se musí zpracovat.

Zpracoval: Odbor HV a PBU dne 10. 10. 2024

Foto KHS

Další články s tématem kontrol v provozovnách stravovacích služeb jsou ZDE.