![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/World-Coffee-IMG_1819-rotated.jpg)
V prvním jarním měsíci provedli výživáři v našem kraji celkem 82 kontrol v provozovnách stravovacích služeb, z toho ve 4 případech to bylo na základě podnětu ze strany veřejnosti. Bez závad bylo pouze 18 kontrol. Za zjištěné závady bylo uloženo 12 pokut ve výši 31.500 Kč, 10 x bylo řešeno domluvou. V jedné provozovně to bylo tak špatné, že musel být vydán zákaz činnosti, hygienici restauraci zavřeli na místě.
Rozložení kontrol je vidět v tabulce:
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/BREZEN.png)
V rámci preventivního hygienického dozoru jsme se v březnu vyjadřovali k 25 projektovým dokumentacím, například se jednalo o kavárny nebo cukrárny s výrobou, občerstvení, prodejny, několik komunitních center, z toho 6x se nepodařilo napoprvé a dokumentace musí být doplněna nebo upravena. K zahájení činnosti jsme vydali taky 25 stanovisek, konečně bude například možnost občerstvení v odletové hale v Pardubicích a to hned na 3 místech, v nemocnici v Pardubicích byla dokončena část nové kuchyně, takže se nemusí vařit v náhradních prostorech, dále to byly různé prodejny, kavárny, kebaby, cukrárny.
S jakými závadami jsme se v březnu v terénu opět potkávali.
Skladování. Velice často nejsou hotové nebo rozpracované pokrmy nebo polotovary chráněny proti možné kontaminaci, nezakryté nádobky, pohromadě neslučitelné druhy, pokrmy nejsou značeny datem výroby ani spotřeby…
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/01-Hai-Long-Ceska-Trebova-lednice-rotated.jpg)
Často jsou spolu s potravinami uloženy i předměty nesouvisející s činností, nebo takové, které mohou být zdrojem kontaminace…
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/02-Na-Ruzku-IMG_20230328_130854.jpg)
A to se týká i jednorázového nádobí – kelímky, tácky i brčka musí být taky skladovány v čistém prostředí…
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/05-Aida-IMG_1563-1-rotated.jpg)
Výrobky epidemiologicky rizikové musí být vystavovány při chladírenských teplotách…
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/03-vyrobky-mimo-chlazeni.jpg)
A už vůbec nelze skladovat jakékoliv potraviny (tedy ani nápoje) v předsíni WC!
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/04-Worl-Coffee-IMG_1814-rotated.jpg)
Takto špinavé přepravky na jablíčka nemají v restauraci co dělat…
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/06-World-Coffee-IMG_1803-rotated.jpg)
…jakož ani štrůdly vlastní výroby by v restauraci neměly být překrývány takto zmateným systémem rozličných hadrů a utěrek, kdy nikdo nepozná, co je čistá nebo už použitá textilie…
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/07-World-Coffee-IMG_1796-rotated.jpg)
Základem je, aby pro osobní a provozní hygienu byly vytvořeny odpovídající podmínky. Hladké stěny například, u pracovních ploch a v sanitárních zařízeních omyvatelné a dezinfikovatelné…
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/11-Povrch-steny-v-pripravne.jpg)
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/12-Stena-WC-zamestnancu-pizzerie.jpg)
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/13-Hybsky-20230328_142853.jpg)
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/13-Hybsky-20230328_143736.jpg)
Poměrně důležité také je, z jakých prostorů je prováděn úklid v kuchyni. A samotná čistota těchto prostorů a pomůcek na úklid.
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/09-World-Coffee-IMG_1821-rotated.jpg)
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/10-Na-Ruzku-IMG_20230328_130715.jpg)
Odbor HV a PBU dne 6. 4. 2023, foto KHS
Další výsledky kontrol ZDE.