Pracovníci oddělení hygieny výživy provádí státní zdravotní dozor nad dodržováním hygienických požadavků v provozovnách stravovacích služeb.
Další činnosti oddělení hygieny výživy:
- zjištění příčin poškození nebo ohrožení zdraví a zamezení šíření infekčních onemocnění nebo jiného poškození zdraví z potravin ve všech typech potravinářských podniků od výroby po uvádění potravin do oběhu
- odběry vzorků potravin, pokrmů a stěrů v potravinářských podnicích
- šetření podnětů týkajících se hygienické úrovně dozorovaných zařízení stravovacích služeb
- státní zdravotní dozor na základě hlášení v systému rychlého varování RASFF o výskytu nebezpečných potravin v tržní síti
- provádění opatření a úkolů hlavního hygienika ČR na úseku potravin a pokrmů
- ověřování rozsahu znalostí pro získání osvědčení prokazujícího znalost hub podle vyhlášky č. 475/2002 Sb.
Vydávají stanoviska dotčeného orgánu státní správy podle stavebního zákona:
- k projektovým dokumentacím
- ke změnám v účelu užívání a ke kolaudacím