Provozovny stravovacích služeb v červnu 2024

Takto by to v kuchyni vypadat nemělo…

V tomto měsíci provedli výživáři 80 kontrol, rozložení je vidět zde:

Jedna z kontrol byla provedena na základě podnětu jiného dozorového orgánu na „černou“ přístavbu, což se potvrdilo, 3 kontroly byly provedeny na základě podezření na alimentární onemocnění v souvislosti s konzumací pokrmů. Přímou souvislost se sice prokázat nepodařilo, ale ve všech těchto provozovnách byly shledány natolik závažné nedostatky, že musely být na místě uzavřeny.

V měsíci červnu bylo uloženo celkem 17 pokut ve výši 52 000 kč, ve 4 případech stačilo vyřešit drobné nedostatky domluvou na místě. Ve třech provozovnách bylo na místě rozhodnuto o okamžitém uzavření, dvakrát bylo nařízeno provedení sanitárního úklidu a ve dvou případech byl vydán zákaz výroby a prodeje zmrzlin pro bakteriologickou závadnost. Odebráno bylo 13 vzorků, z toho 5 jich bylo závadných.

Pokud jde o preventivní hygienický dozor, vyjádřili se výživáři k 17 projektovým dokumentacím, z toho 1x nesouhlasně, šlo například o výstavbu nebo stavební úpravy prodejen potravin, občerstvení, bistro, cukrárnu, o pizzerii, vinonotéku, restauraci nebo o bourárnu masa a pod. Pokud jde o zahájení činnosti, vyjádřili se výživáři souhlasně celkem 10x, šlo o prodejny, občerstvení, stánky, cukrářskou výrobnu nebo třeba o celodenní stravování v domově pro seniory.

V čem vídáme nejčastěji závady. Jako vždy v úklidu a sanitárních opatřeních.

Úklidová komora s výlevkou je místo, odkud se uklízí. Pomůcky na úklid musí být čisté a musí být uloženy v čistém prostředí, aby se s nimi nezanášely do provozovny nečistoty. V tomto případě – odtud by se uklízet opravdu nemělo!

Skladování, rozmrazování, značení… další stálice.

Syrová vajíčka jako možný zdroj kontaminace prostředí, nádobí, potravin, které už se přímo konzumují bez další tepelné úpravy – takto opravdu ne!
Každá potravina musí být dohledatelná, dosledovatelná. Co to je, odkud to je, jak skladovat, do kdy spotřebovat…a pokud syrové maso od řezníka původně jako chlazené, pak skladovat v lednici. Nikoliv v mražáku.
Každý ten balíček by měl být označený (co to je, ze kdy, do kdy spotřebovat – a hlavně rozmrazovat tak, aby se minimalizovalo riziko růstu patogenních mikroorganismů nebo tvorba toxinů.
Používání obalů po jiných potravinách – bez jakéhokoliv označení, co to je, ze kdy, do kdy spotřebovat…

Odbor HV a PBU dne 4. 7. 2024

FOTO KHS

Další články s tématem kontrol v provozovnách stravovacích služeb jsou ZDE.