V restauraci v přeloučském hotelu V+N museli uklidit

Na špatnou situaci nás tentokrát upozornil jeden z návštěvníků restaurace. A jeho podnět byl zcela oprávněný. V celé provozovně byl značný nepořádek, nebyl zde dlouhodobě prováděn řádný úklid. Stěny a stropy v celém zázemí provozovny byly nečisté, místy poškozené s olupující se malbou, se skvrnami po zatékání, s pavučinami, zjištěn výskyt plísně, okenní parapety byly nečisté s vrstvou prachu, na některých byly odloženy různé nečisté předměty (například – a to byla poněkud překvapivá čtyřkombinace – pekáč, ve kterém byl umístěn kámen, poškozený hrnec a zrezivělá pružina s pavoučími kokony).

Podlahy v celém zázemí provozovny byly nečisté se zbytky surovin, místy poškozené (vytlučená dlažba). Zařizovací předměty měly značně nečisté, místy neomyvatelné, poškozené a některé i zrezivělé povrchy. Šatna personálu byla přeplněna různými předměty (jízdní kolo, kartonové krabice, inventář atd.), nečistými oděvy, obuví atd. Byl zde značný nepořádek, stará zašlá špína na podlaze i zařizovacích předmětech i na podlaze, na stěnách a stropě byla viditelná plíseň a pavučiny. V úseku pro práci se syrovým masem byly na dřevěném silně znečistěném špalku na syrové maso umístěny nečisté, nezakryté nádobky s vařeným masem, dále zde byla odložena plastová nádoba po obalování syrového masa z předchozího dne, ve které byly zbytky kukuřičných lupínků s těstíčkem a syrovými vejci. Jednorázové obaly na pokrmy byly odloženy na nečistých plochách v těsné blízkosti zrezivělého nářadí. Vařená rýže v nezakrytém plechu na pečení byla odložena v silně znečistěném vozíku v těsné blízkosti nečisté boční stěny konvektomatu a poškozeného, zrezivělého roštu z lednice. Koření pro přípravu pokrmů bylo skladováno v otevřených, silně znečistěných nádobkách, syrová játra byla skladována v lednici v nečistém kbelíku po jiných surovinách. V nečisté přepravce uložené přímo na nečisté podlaze bylo rozmrazováno syrové maso. V mrazicím zařízení, které mělo silně znečistěné vnější i vnitřní povrchy s viditelnou plísní, bylo uloženo syrové maso, některé v poškozených obalech bez odpovídajícího značení pro možnost identifikace (názvu potraviny, výrobce, způsob uchování atd.). V lednicích, které byly uvnitř silně znečistěné se zbytky surovin, byly na zrezivělých roštech uloženy některé suroviny v poškozených otevřených obalech, některé bez obalu přímo na ložných plochách, nezakryté povrchově nečisté nádoby se zbytky pokrmů z předchozího dne. Ani zaměstnanci nedodržovali základní požadavky na osobní hygienu, měli na sobě silně znečistěné oděvy a při přípravě pokrmů neměli na hlavě pokrývku hlavy, která by zakrývala celou vlasovou část.

Šatna personálu
Šatna personálu
Úklid stylem „kam dosáhne mop“
Na těsnení v ledničkách je nutno při úklidu také pamatovat.

Během týdne se podařilo provést sanitární úklid celé provozovny, vymalovat, opravit keramické obklady stěn a dlažby, uspořádat skladované surovin dle jejich charakteru, výměnit poškozené regály, natřít poškozené povrchy zařizovacích předmětů, vyklidit provozovnu od poškozených předmětů a předmětů nesouvisejících s provozem restaurace atd. a činnost tak mohla být ještě na konci září obnovena.

Odbor HV a PBU dne 30. 9. 2024

FOTO KHS

Další články s tématem kontrol v provozovnách stravovacích služeb jsou ZDE.

Po uplynutí 6 měsíců od zveřejnění konkrétní provozovny bude příspěvek anonymizován, fotodokumentace bude využita jako edukační materiál.