EDIT: Po uplynutí 6 měsíců od zveřejnění konkrétní provozovny bude příspěvek anonymizován, fotodokumentace bude využita jako edukační materiál.

V této provozovně byly zjištěny natolik závažné nedostatky, že se muselo na místě bezodkladně vydat rozhodnutí o okamžitém uzavření. Důvody vedoucí k uzavření: zanedbaný úklid, nánosy staré špíny na podlahách, nečisté stěny, umyvadla, zařizovací předměty, v provozovně rozmístěno různé nářadí, hračky, osobní předměty, jízdní kolo, gril, slunečník, dekorace atd. Úsek pro zpracování syrového masa a vajec byl zarovnán použitým nádobím a náčiním se zbytky pokrmů, nebylo ho možné užívat. Syrová vejce byla nevhodně uložena společně s jinými potravinami, určenými k přímé konzumaci. Ve skladu potravin byl nepořádek, mezi potravinami byl nevhodně skladován inventář, obalové materiály na potraviny a papírový odpad. Neznačili zde rozpracované pokrmy datem výroby a spotřeby, nezakrývali je proti možné kontaminaci. Některé suroviny a polotovary měly oschlé povrchy, některé potraviny byly shledány nahnilé nebo dokonce s viditelnou plísní (zelenina, ovoce, bylinky).  Syrové ryby byly uloženy přímo nad nezakrytou nádobou s ledem do nápojů a další a další závady.

V této provozovně však po uzavření nasadili všechny síly, dali vše do pořádku, vyklidili, uspořádali, takže za 4 dny bylo možné opět otevřít.

Úklid se provádí z úklidové komory, i ta musí být čistá, jakož i všechny pomůcky na úklid.
Toto oregáno sice už asi nikdo nechtěl použít (aspoň doufáme), ale spóry plísní se z něho mohly šířit do okolního prostředí a kontaminovat tak další potraviny.

Odbor HV a PBU KHS, duben 2023

Foto KHS

Další výsledky kontrol ZDE.