Oteplilo se a pomalu se začínají otevírat různé sezónní stánky se zmrzlinou, s občerstvením… Opakovaně připomínáme, že povinnost oznámit zahájení činnosti se týká i provozovatelů stánků s občerstvením nebo zmrzlinou!
FORMULÁŘ pro náš kraj najdete zde na webu – případně vždy na webu jiné místně příslušné KHS.
Týká se to i stánků při jednorázových akcích.
Pokuta za nesplnění této povinnosti byla navýšena na 50.000,- Kč, proto je lepší tuto povinnost akceptovat.
Povinnost vyplývá z nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin, konkrétně čl. 6, odst. 2:
Každý provozovatel potravinářského podniku oznámí odpovídajícímu příslušnému orgánu každé zařízení podléhající jeho kontrole, které provádí činnost v jakékoliv fázi výroby, zpracování a distribuce potravin, s cílem registrace každého takového zařízení. A to způsobem, který je dotyčným orgánem vyžadován.
Provozovatelé potravinářských podniků rovněž zajistí, aby příslušný orgán měl vždy aktuální informace o zařízeních, včetně oznámení každé významné změny činností a každého uzavření stávajícího zařízení.
Výrobci a prodejci potravin mají tuto povinnost k Státní zemědělské a potravinářské inspekci a Státní veterinární správě.
Provozovatelé stravovacích služeb (stravovacími službami není míněno jen vaření, ale i podávání nápojů, zmrzliny, občerstvení apod.) mají tuto oznamovací povinnost vždy k místně příslušné KHS. Takže i kavárny, bary, pivnice, výdejny jídel, kantýny apod.
Více zde:
Kdo z potravinářů má povinnost oznámit na KHS zahájení činnosti a jak
Jelínková, odbor hygieny výživy a PBU
Foto archiv KHS